Deze twee fondsen helpen jongeren met een beperking sporten

Ter nagedachtenis aan de recent overleden Bibian Mentel, drievoudig paralympisch kampioene en voorvechtster van de gehandicaptensport, lichten we deze week twee fondsen uit die zich inzetten voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking.

Sportparticipatie van opgroeiende jeugd in armoede

Het is bekend dat sporten je niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker maakt. Daarnaast geeft sporten zelfvertrouwen en bevordert het integratie in de maatschappij. Echter, armoede heeft consequenties voor het sportgedrag van kinderen. Dit is terug te zien in de lidmaatschappen bij sportverenigingen: terwijl 83% van de kinderen van 5 tot 17 jaar uit niet arme gezinnen lid is van een sportvereniging, is slechts 44% van kinderen uit arme gezinnen lid, blijkt uit de factsheet Jeugd-Armoede-Sport van de Kennisbank Sport en Bewegen. Landelijk bestaan er verschillende financiële mogelijkheden om sportparticipatie van opgroeiende jeugd in armoede te verhogen. Denk hierbij aan fondsen als het Jeugdsportfonds en het Oranje Fonds. Ook zijn er fondsen speciaal gericht op volwassenen die geen geld hebben voor een sport of culturele hobby, zoals het Volwassenfonds Sport & Cultuur

Sportparticipatie van mensen met een beperking

Net als bij opgroeiende jeugd in armoede, blijft sportdeelname van mensen met een beperking vaak achter. Het is voor deze groep vaak moeilijker om een passend sportaanbod dichtbij huis te vinden. Waar gemiddeld 60,1% van de mensen zonder beperking minstens een keer per week sport, is dat bij verstandelijk en motorisch beperkten slechts 35% en 21,1% respectievelijk, blijkt uit cijfers van de Kennisbank Sport en Bewegen.

Twee fondsen ter verbetering van de sportparticipatie van jongeren met een beperking

In de database van Fondsendatabase Armoede zijn er niet alleen fondsen opgenomen ter verbetering van de sportparticipatie van volwassenen en kinderen, maar staan er ook fondsen die individuen met een beperking financieel helpen om te kunnen sporten.

oranje vinkje

Stichting Nianne

In Noord-Holland is Stichting Nianne actief. Deze stichting helpt kinderen en jongvolwassenen (tot en met ongeveer 30 jaar) met een verstandelijke beperking die extra geld nodig hebben om te kunnen sporten of om gezellige sportactiviteiten te organiseren. 

Budget: geen vaststaand bedrag
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk regeling >>  

oranje vinkjeFoppe Fonds

Foppe Fonds stelt geld beschikbaar voor activiteiten die zijn gericht op het motiveren en ontwikkelen van kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, bijvoorbeeld via sport en spel.

Budget: geen vaststaand bedrag
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk regeling >>  

Zoek je fondsen en donaties voor jouw cliënt?

De Fondsendatabase Armoede is hét hulpmiddel voor hulpverlenders in het sociaal domein! Wil jij je cliënten beter helpen en ben je op zoek naar individuele fondsen en donaties voor mensen in armoede en kwetsbare situaties? Het lidmaatschap op de database geeft je toegang tot 600+ actuele regelingen die financiële steun of hulp in natura bieden voor individuele cliënten. Zo kun je altijd snel en handig zoeken naar een passende regeling voor jouw cliënt. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief met daarin het laatste fondsennieuws en uitgelichte thema’s. Lees hier meer over het lidmaatschap >>

Word lid voor € 47 per jaar >>

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons.