Buurtinitiatieven bij jou in de wijk

Steeds vaker zetten bewoners buurtinitiatieven op in hun eigen wijk. Bij deze initiatieven draait het om het volgende principe: draag bij wat je kunt missen en gebruik wat je nodig hebt. Op deze manier kijken buurtbewoners meer naar elkaar om en wordt de buurt een stukje socialer. Er bestaan allerlei verschillende soorten initiatieven, zo koken mensen voor elkaar of onderhouden ze samen het groen in de buurt.

Buurtinitiatieven in jouw buurt

De buurtinitiatieven zijn door heel Nederland te vinden. En er komen jaarlijks steeds meer initiatieven bij. Ben jij benieuwd welk buurtinitiatief bij jouw in de buurt te vinden is? We lichten een paar initiatieven voor je uit:

oranje vinkje

Stichting SoGoed – Het buurtkastje 

Het buurtkastje wordt door buurtbewoners gevuld met producten die ze kunnen missen. Het kastje bevat allerlei verschillende producten: van levensmiddelen tot boeken. Buurtbewoners mogen deze producten naar behoefte gebruiken. Zo creëert het buurtkastje een sociale atmosfeer in de buurt.

Wie: wijkbewoners mogen producten naar behoefte gebruiken uit het buurtkastje of toevoegen aan het buurtkastje.

Log in en bekijk de regeling >>

oranje vinkje

Armoedefonds – Uitgiftepunten van menstruatieproducten 

Het Armoedefonds stelt gratis menstruatieproducten beschikbaar via lokale hulporganisaties op allerlei laagdrempelige locaties. Zo kunnen vrouwen die om financiële redenen geen menstruatieproducten kunnen aanschaffen menstruatieproducten gebruiken die zij comfortabel vinden.

Wie: meisjes en vrouwen kunnen menstruatieproducten ophalen bij een MUP.

Log in en bekijk de regeling >>

oranje vinkje

Minibieb – Gratis bibliotheek in je eigen buurt

Een minibieb is een buurtbibliotheek voor en door buurtbewoners. Zo heeft elke minibieb een geheel eigen aanbod. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, dat maakt helemaal niet uit. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus.

Wie: mensen die in buurt van de minibieb wonen mogen gratis boeken achterlaten of lenen.

Log in en bekijk de regeling >>

Zoek je fondsen en donaties voor jouw cliënt?

De Fondsendatabase Armoede is hét hulpmiddel voor hulpverlenders in het sociaal domein! Wil jij je cliënten beter helpen en ben je op zoek naar individuele fondsen en donaties voor mensen in armoede en kwetsbare situaties? Het lidmaatschap op de database geeft je toegang tot 600+ actuele regelingen die financiële steun of hulp in natura bieden voor individuele cliënten. Zo kun je altijd snel en handig zoeken naar een passende regeling voor jouw cliënt. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief met daarin het laatste fondsennieuws en uitgelichte thema’s. Lees hier meer over het lidmaatschap >>

Word lid voor € 47 per jaar >>

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons.