NIEUW! Vanaf 3 maart 2020 Live: De Fondsendatabase Armoede!

Leuk nieuws! Op 3 maart 2020 gaat de Fondsendatabase Armoede live, onze database met 600 fondsen voor individuele hulp aan mensen in armoede. Deze database is een handig hulpmiddel voor iedereen die werkt in het sociaal- maatschappelijk domein en die te maken heeft met mensen in armoedesituaties. Zij kunnen in onze database passende fondsen zoeken om voor hun cliënten aanvragen in te dienen. Deze database is uniek en laat je zowel de landelijke als de regionale fondsen zien.

Download hier het persbericht – Lancering Fondsendatabase Armoede

Edsko Swagerman

Edsko Swagerman en Stance van Heijst

2600 fondsen verzameld

Stance: ‘In 2019 benaderde Edsko Swagerman ons, hij is al jaren actief in het sociaal domein en heeft zo’n 2600 (!) fondsen verzameld om mensen in zijn netwerk te helpen.
We waren het snel eens. Deze waardevolle informatie moet voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk worden! Daarom hebben we het fondsenoverzicht van Edsko gekocht en zijn we begonnen met het vullen van de nieuwe Fondsendatabase Armoede.’

Bijna 1 miljoen Nederlanders leven in armoede

In Nederland leven bijna 1 miljoen mensen op of onder de armoedegrens, dit zijn veelal kinderen en ouderen maar ook gezinnen. Soms is extra geld hard nodig voor bijvoorbeeld schoolspullen of om een kapotte wasmachine te vervangen. Ook is het vanwege geldgebrek vaak niet mogelijk om een kinderfeestje of lidmaatschap van een sportclub te betalen.

Voor wie is de Fondsendatabase Armoede interessant?

De Fondsendatabase Armoede is interessant voor iedereen die werkt of te maken heeft met mensen in armoedesituaties, Denk bijvoorbeeld aan: sociaal- en maatschappelijk werkers, bewindvoerders, schuldhulpverleners, scholen, sociaal-juridische dienstverleners, uitkeringsinstanties, religieuze instellingen, etc.

Zij kunnen in de database gericht zoeken naar geld of bijdragen in natura voor hun cliënten. Vervolgens kunnen zij bij dat fonds een aanvraag indienen. De database wordt wekelijks geactualiseerd en verder uitgebreid.

Hoe kan ik een bijdrage voor mijn cliënt aanvragen? 

Bijdragen kunnen meestal alleen aangevraagd worden door hulpverleners of medewerkers van organisaties in het sociaal- maatschappelijk domein. Cliënten kunnen meestal niet zelf een aanvraag indienen.

Aanvragen kunnen bij de fondsen worden ingediend, zij hanteren vaak bepaalde criteria waaraan de aanvraag moet voldoen. Enige tijd na indiening ontvangt de aanvrager bericht of de aanvraag is toegewezen of afgewezen. De voorwaarden voor toekenning verschillen vaak per fonds, het is dus belangrijk om je hier vooraf goed in te verdiepen. De Fondsendatabase Armoede zorgt dus voor inzicht in de mogelijkheden maar heeft zelf geen rol in het aanvraagproces of de toekenning.

Voor welke hulp kan een bijdrage worden aangevraagd? 

De database geeft inzicht in fondsen en donaties voor o.a.:

 • schoolspullen, fietsen, computers
 • cadeaubonnen
 • voedsel- en kledingbanken
 • vakanties voor gezinnen in armoede
 • kinderfeestjes
 • babyspullen
 • zorgkosten
 • vervoer
 • starten van een onderneming
 • huishoudelijke apparaten en inrichting
 • opleiding en studiebeurzen
 • hulpmiddelen
 • hulp bij schulden
 • financiële steun voor urgente noden
 • laatste wensen voor terminaal zieken
 • etc.

Hoe krijg ik toegang tot de database?

Met een jaarabonnement heb je altijd toegang tot de database, je ontvangt dan ook regelmatig onze fondsen-updates in je mailbox. Je kunt in de database zien bij welke fondsen landelijk aanvragen kunnen worden ingediend en welke juist actief zijn in jouw regio. Daarnaast kun je zoeken op type hulp. Lees hier alles over het jaarabonnement (beschikbaar vanaf 3 maart 2020).

Fondsendatabase Armoede, ontstaan vanuit klantvragen

Stance van Heijst directeur Zorgsubsidiekalender

Stance van Heijst, initiatiefnemer en directeur van de Fondsendatabase Armoede:
‘In 2011 startte ik met de ZorgSubsidieKalender-database en in 2020 is daar de Fondsendatabase Armoede bij gekomen. ZorgSubsidieKalender richtte ik destijds op, omdat ik vastliep tijdens mijn zoektocht naar geld voor projecten in Zorg en Welzijn. De ZorgSubsidieKalender is inmiddels een database met ruim 1000 subsidies en fondsen voor projecten in Zorg en Welzijn.

In de afgelopen jaren krijgen wij steeds meer vragen van doelgroepen: sociaal- en maatschappelijk werkers die op zoek zijn naar geld of donaties voor hulp aan individuele cliënten in armoede. Met de Fondsendatabase Armoede voorzien wij nu in deze informatiebehoefte. In onze database kunnen zij nu snel en efficiënt de juiste informatie vinden en een bijdrage aanvragen voor hun cliënten. Zo kunnen zij hun tijd vooral besteden aan de cliënten zelf en komt het geld terecht bij hen die het heel hard nodig hebben!’

Wil je op de hoogte blijven over Fondsendatabase Armoede?

Ontvang eenmalig 20% instapkorting op het lidmaatschap

(Deze actie is geldig tot en met 31 maart 2020)

Heb je vragen?

Bel ons op 030-2270385 of mail ons. Wij helpen je graag verder.