Muziekles voor kinderen en muziekinstrumenten voor musici

Leven op of onder de armoedegrens betekent in de praktijk vaak geen geld voor sport of uitstapjes, nieuwe kleding en soms zelfs niet voor een warme maaltijd. Ongeveer een op de dertien kinderen kan hierdoor nietmeedoen met leeftijdsgenoten bij activiteiten zoals muziekles. Voor talentvolle musici is juist het muziekinstrument van groot belang. Deze instrumenten zijn vaak buitengewoon kostbaar. In onze database zijn fondsen opgenomen die voor beide doelgroepen uitkomst bieden. Enerzijds door het aanbieden van muziekles, gratis en op hoog niveau, of anderzijds door een muziekinstrument in bruikleen te geven.

Muziek(les) als middel voor ontwikkeling

Pianospelen, drummen, blazen: muziek is meer dan slechts een vrijetijdsbesteding. Het dient als middel voor sociale en intellectuele ontwikkeling van het brein. Op muziekles leer je luisteren, je concentreren en maak je kennis met allerlei muziekstijlen. En als je speelt in een orkest of band moet je bovendien ook met elkaar leren omgaan: een vorm van sociale ontwikkeling. Je leert over waarden zoals solidariteit, harmonie en wederzijdse gevoelens. En wie weet groeien zij die nooit eerder muziekles hebben gehad uit tot professionele musici.

Jammer genoeg kunnen niet alle kinderen naar muziekles. Er is thuis simpelweg geen geld om de muzieklessen en een instrument te betalen. Vanwege de coronacrisis groeit het aantal gezinnen met geldzorgen. Daardoor moeten ook veel kinderen die wel muziekles hadden, nu van les af. En niet alleen de muzieklessen zelf kosten veel geld. Ook de instrumenten zijn vaak buitengewoon kostbaar.

Fondsen die zich inzetten op het gebied van muziek

In de database vind je verschillende fondsen die zich inzetten op het gebied van muziek. Ze willen kinderen en jongeren graag een kans geven om een muziekinstrument te leren bespelen of steunen juist muziekstudenten en jonge musici in het najagen van hun muzikale dromen.

oranje vinkje

Gemeente Son en Breugel – Muziekonderwijs subsidie

De gemeente wil kinderen (6 tot en met 18 jaar) graag een kans geven om een muziekinstrument te leren bespelen. Dat is de reden dat de gemeente een gedeelte van de kosten van de muzieklessen subsidieert. In bepaalde gevallen kunnen leerlingen van 18 jaar tot 21 jaar ook in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten.

Budget: 50% van het lesgeld tot € 402,- per jaar voor individuele lessen en tot € 100,- voor groepslessen
Deadline: 1 december 2021

Log in en bekijk regeling >>  

oranje vinkje

Stichting Algemeen Fonds Voor Onbemiddelde Muziekstudenten (A.F.V.O.M.S)

Deze stichting heeft ten doel het verschaffen van subsidies aan jonge en getalenteerde muziekstudenten die in Nederland hun opleiding volgen aan een conservatorium. Ze helpen onder andere bij de aanschaf van muziekinstrumenten of anderszins bij materiaal benodigd bij de studie. Omdat dit fonds niet heel groot is, werkt het vaak samen met andere fondsen om de student volledig te voorzien in zijn of haar aanvraag.

Budget: 250 tot 1500 euro per student
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk regeling >>  

Zoek je fondsen en donaties voor jouw cliënt?

De Fondsendatabase Armoede is hét hulpmiddel voor hulpverlenders in het sociaal domein! Wil jij je cliënten beter helpen en ben je op zoek naar individuele fondsen en donaties voor mensen in armoede en kwetsbare situaties? Het lidmaatschap op de database geeft je toegang tot 600+ actuele regelingen die financiële steun of hulp in natura bieden voor individuele cliënten. Zo kun je altijd snel en handig zoeken naar een passende regeling voor jouw cliënt. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief met daarin het laatste fondsennieuws en uitgelichte thema’s. Lees hier meer over het lidmaatschap >>

Word lid voor € 47,- per jaar >>

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons.