Extra aandacht voor armoede: Fondsendatabase Armoede steunt Quiet

Deze maand werpen wij, net als de Quiet500, extra licht op (stille) armoede. Dat armoede onlosmakelijk verbonden is met onze maatschappij, is een feit. Maar dat betekent niet dat wij ons daarbij neer moeten leggen.

Quiet is daarom enkele jaren geleden begonnen met verschillende activiteiten waarmee ze aandacht vragen voor mensen in armoedesituaties in Nederland. Een van hun speerpunten is ‘vertellen’. Om armoede te kunnen bestrijden moet er immers eerst over worden gesproken. Maar omdat er een taboe heerst op armoede praten mensen niet graag over schulden en achterstanden. Armoede is daardoor voor de buitenwereld vaak niet goed zichtbaar. In dat geval spreken we van stille armoede.

Een van Quiet’s misschien wel bekendste middelen waarmee zij aandacht vragen voor de armoede in Nederland is de Quiet 500. In deze spraakmakende armoedeglossy, bedoeld als parodie op de bekende Quote 500, worden de verhalen van niet de 500 rijkste, maar juist de 500 armste mensen in Nederland verteld. Onlangs is daarvan de derde editie verschenen. Dus tijd voor een ‘little trip down memory lane…’.

oranje vinkje

Quiet 500 #1: 17 oktober 2013

Het is 2013, Wereld Armoededag, als de eerste editie van de Quiet 500 verschijnt. Met de bedoeling om armoede een gezicht te geven, valt het magazine op de deurmat bij miljonairs uit de Quote 500. Twee van hen werden dusdanig door de verhalen geraakt, dat ze in 2015 de financiële basis legden voor de eerste Quiet Community: een marktplaats zonder geld waar halen, brengen en delen centraal staan. Het is het startpunt van de Quiet-beweging. Inmiddels zijn er in 11 steden Quiet Community’s, waar het naast het vertellen over armoede, ook draait om het verzachten van de armoedesituatie en het versterken van mensen.

oranje vinkje

Quiet 500 #2: 17 oktober 2016

Exact drie jaar na de publicatie van de eerste editie, komt de tweede editie uit van de Quiet 500. Ditmaal met de insteek om lawaai te maken voor stille armoede. Dus is de cover van schuurpapier, want de glossy moet ‘schuren’. De editie is dikker dan ‘ooit’ en bevat voor het eerst een uitneembaar kinderkatern, Quiet Kids. Wederom krijgen alle miljonairs uit de Quote 500 een exemplaar en is de editie te koop voor een prijs van € 10,-. De opbrengst gaat volledig naar innovatieve armoedeprojecten.

oranje vinkje

Quiet 500 #3: 5 oktober 2021

Acht jaar en twee edities verder is die zichtbaarheid voor armoede nog altijd hard nodig, en dus is die er weer. Deze editie werpt letterlijk licht op stille armoede door haar unieke lichtgevende cover. De uitgave bestaat uit een mix van bekende en onbekende Nederlanders, columns, top500 lijst, interview, prikkelende advertenties, cijfers, persoonlijke ervaringen en prachtige beeldrapportages.

De Quiet 500 én de Fondsendatabase Armoede

De Fondsendatabase Armoede steunt graag het initiatief van Quiet en daarom ontvang je de hele maand oktober bij het afsluiten van een jaarabonnement de derde editie van de Quiet 500 cadeau! De Fondsendatabase Armoede is bedoeld als hulpmiddel voor iedereen die werkt in het sociaal domein met cliënten die leven in armoede. De database vergemakkelijkt de zoektocht naar passende fondsen, wat vaak een uitdaging is door de specifieke criteria die gehanteerd worden. Wil jij weten hoe de Fondsendatabase Armoede jou helpt in je zoektocht naar passende fondsen? Bekijk dan geheel vrijblijvend de demovideo op de website.

Zoek je fondsen en donaties voor jouw cliënt?

De Fondsendatabase Armoede is hét hulpmiddel voor hulpverlenders in het sociaal domein! Wil jij je cliënten beter helpen en ben je op zoek naar individuele fondsen en donaties voor mensen in armoede en kwetsbare situaties? Het lidmaatschap op de database geeft je toegang tot 600+ actuele regelingen die financiële steun of hulp in natura bieden voor individuele cliënten. Zo kun je altijd snel en handig zoeken naar een passende regeling voor jouw cliënt. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief met daarin het laatste fondsennieuws en uitgelichte thema’s. Lees hier meer over het lidmaatschap >>

Word lid voor € 47,- per jaar >>

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons.