Menstruatiearmoede bestrijden

Een op de 13 kinderen/jongeren leven in armoede. Hierdoor komen meisjes in de puberteit elke maand weer in de probleem als ze ongesteld worden. Ze hebben dan thuis geen geld voor menstruatieproducten, dit wordt ook wel menstruatiearmoede genoemd.

Dit komt omdat deze meisjes en vrouwenvaak moeten rondkomen van een beperkt budget. Het grootste deel van dit budget gaat vaak op aan eten en drinken. Maar van dat geld moeten ook verzorgings- en hygiëneproducten gekocht worden. Dat maakt dat er soms geen geld is voor maandverband of andere menstruatieproducten. Daarom is het belangrijk dat menstruatieproducten voor meer meisjes en vouwen beschikbaar worden.

Menstruatieproducten tegen menstruatiearmoede 

Om menstruatieproducten beschikbaar te maken voor zo veel mogelijk meisjes en vrouwen zijn er verschillende initiatieven. Een zo’n initiatief is de Bossche stichting “we zorgen voor elkaar.”  Deze stichting wil in de strijd tegen menstruatie armoede op alle vijfenveertig (45) Bossche basisscholen, middelbare scholen en de scholen in het voortgezet onderwijs medicijnkastjes, gevuld met hygiëne en menstruatie producten, ophangen op het damestoilet.

Ook zijn er een hoop grote en kleinere fondsen die financiële en materiële steun bieden aan deze meisjes en vrouwen. In onze Fondsendatabase Armoede vind je verschillende regelingen die gericht zijn op gratis menstruatieproducten. Hieronder delen wij drie fondsen uit onze database die hulp kunnen bieden bij menstruatiearmoede.

oranje vinkje

Vincentius Nijmegen

In ieder huishouden kan het gebeuren dat er, door onvoorziene omstandigheden, op korte termijn hulp nodig is. Als de hulpverlening via de gemeente of welzijnsinstantie nog even op zich laat wachten, dan is Vicentius Nijmegen er om te helpen.  De doelstelling van Vincentius Nijmegen is om armoede en eenzaamheid in Nijmegen en omstreken te verzachten. Tevens proberen zij gezondheid te bevorderen door sport, beweging en gezond eten te stimuleren.

Bijdrage: hulp in vorm van voedsel, verjaardagscadeaus voor kinderen of overige producten zoals incontinentiemateriaal of een menstruatiepakket.
INLOGGEN EN BEKIJKEN >>

oranje vinkje

Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp

Kinderhulp is er voor kinderen en jongeren in Nederland tussen 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. Ook is Kinderhulp er voor alle tieners die met menstruatiearmoede kampen. Het fonds biedt financiële of materiële ondersteuning wanneer tampons of maandverband niet altijd passen in een week- of maandbudget. Of wanneer tieners een menstruatiecup willen aanschaffen, maar dat eigenlijk niet kunnen betalen, is Kinderhulp er ook.

Bijdrage: menstruatiepakketten of financiële hulp.
INLOGGEN EN BEKIJKEN >>

Zoek je fondsen en donaties voor jouw cliënt?

De Fondsendatabase Armoede is hét hulpmiddel voor hulpverlenders in het sociaal domein! Wil jij je cliënten beter helpen en ben je op zoek naar individuele fondsen en donaties voor mensen in armoede en kwetsbare situaties? Het lidmaatschap op de database geeft je toegang tot 600+ actuele regelingen die financiële steun of hulp in natura bieden voor individuele cliënten. Zo kun je altijd snel en handig zoeken naar een passende regeling voor jouw cliënt. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief met daarin het laatste fondsennieuws en uitgelichte thema’s. Lees hier meer over het lidmaatschap >>

Word lid voor € 47 per jaar >>

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons.