Dag van de mantelzorg: mantelzorgers juist nu steun en waardering nodig

Op 10 november is het de dag van de Mantelzorg. Zeker in deze tijd kunnen mantelzorgers extra steun en waardering gebruiken. De coronacrisis betekent dat de zorg voor hun naaste nog meer op hen terecht komt dan daarvoor. Welke regelingen en initiatieven zijn er voor mantelzorgers? We lichten er hieronder twee uit.

Gemeentes waarderen de inzet van mantelzorgers en laten dat jaarlijks blijken via de mantelzorgwaardering, ook wel een mantelzorgcompliment genoemd.

Steun en waardering voor mantelzorgers

oranje vinkje

Mantelzorgwaardering

Gemeentes waarderen de inzet van mantelzorgers en laten dat jaarlijks blijken via de mantelzorgwaardering, ook wel een mantelzorgcompliment genoemd. Een algemeen criterium is dat de mantelzorger langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week mantelzorg geeft. Per gemeente kunnen de voorwaarden en criteria echter afwijken. Log in en bekijk onze lijst of kijk direct op de website van jouw gemeente om te zien of jouw gemeente ook een mantelzorgwaardering heeft.

Budget: afhankelijk van de gemeente, in het algemeen tussen de € 100,- en € 200,- per mantelzorger

oranje vinkje

Beschermingsmiddelen voor mantelzorgers

Sinds 18 mei komen ook mantelzorgers in aanmerking voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Wanneer de naaste waarvoor je zorgdraagt getest wordt, krijg je een recept om een korte termijn je PBM-pakket op te halen. Indien de testuitslag positief is krijg je een lange termijn pakket. Volgens MantelzorgNL is deze regeling nog vrij onbekend bij de huisarts, GGD en apotheek, waardoor de Persoonlijke BeschermingsMiddelen vaak niet geregeld worden. Zorg dus dat je hier zelf je huisarts of de GGD medewerker over informeert.

Budget: gratis pakket persoonlijke beschermingsmiddelen

Zoek je fondsen en donaties voor jouw cliënt?

De Fondsendatabase Armoede is hét hulpmiddel voor hulpverlenders in het sociaal domein! Wil jij je cliënten beter helpen en ben je op zoek naar individuele fondsen en donaties voor mensen in armoede en kwetsbare situaties? Het lidmaatschap op de database geeft je toegang tot 600+ actuele regelingen die financiële steun of hulp in natura bieden voor individuele cliënten. Zo kun je altijd snel en handig zoeken naar een passende regeling voor jouw cliënt. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief met daarin het laatste fondsennieuws en uitgelichte thema’s. Lees hier meer over het lidmaatschap >>

Word lid voor € 47 per jaar >>

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons.