Een Sociaal Leenfonds, wat is dat?

‘Sociaal Leenfonds’ is een vrij nieuw begrip in Nederland. In 2016 werd het eerste Sociaal Leenfonds opgezet in Zoetermeer. Het concept werd al snel op andere plekken in Nederland opgepakt en verschillende Sociale Leenfondsen zijn sindsdien opgericht. Maar wat houdt een Sociaal Leenfonds precies in?

Een Sociaal Leenfonds voorziet in renteloze leningen

Sociale Leenfondsen helpen mensen in een vroeg stadium om tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen met overbruggingskrediet. Hulpverleners kunnen voor hun cliënten een renteloze lening aanvragen om hun openstaande nota’s te betalen. Het werkt dus preventief en men wil zo problematische schulden en onnodig leed voorkomen.

De begeleiding van de cliënt voor en na de aanvraag is daarom een essentieel onderdeel van de lening om te voorkomen dat hij of zij verder in de schulden raakt, en dit is bij de meeste leenfondsen een voorwaarde.

Voor wie is het bedoeld?

Een Sociaal Leenfonds helpt in het algemeen mensen en gezinnen met een relatief kleine schuld. In Zoetermeer bijvoorbeeld kunnen alleenstaanden met een schuld tot € 1.750,- en gezinnen met een schuld tot € 2.500,- een renteloze lening aanvragen om de volledige schuld af te lossen.

Werkt het?

Twee jaar na de oprichting van het eerste Sociaal Leenfonds in Zoetermeer publiceerde Martijn Schut een onderzoek naar de meerwaarde hiervan. Uit zijn onderzoek bleek dat er wel degelijk een behoefte is voor deze renteloze leningen en in 2017 ontving het fonds 30 aanvragen. Ook bleek dat 98% van de aflossingen werden terugbetaald.

Een andere conclusie was dat het Sociaal Leenfonds een goed alternatief kan zijn voor gemeentelijke regelingen als leenbijstand en sociale kredietverlening. Het is namelijk flexibeler, kan sneller leningen verstrekken en gaat gepaard met begeleiding van een hulpverlener. Op deze manier kan er hulp op maat geboden worden. Bijvoorbeeld door het combineren van een renteloze lening met noodhulp (gift) of het indien nodig het omzetten van de lening in het gift.

Sociale Leenfondsen blijken dus een erg waardevol instrument in de schuldpreventie. Op meer en meer plekken in Nederland zijn ze te vinden en we verwachten dat dit aantal de komende jaren blijft groeien.

Zoek je fondsen en donaties voor jouw cliënt?

De Fondsendatabase Armoede is hét hulpmiddel voor hulpverlenders in het sociaal domein! Wil jij je cliënten beter helpen en ben je op zoek naar individuele fondsen en donaties voor mensen in armoede en kwetsbare situaties? Het lidmaatschap op de database geeft je toegang tot 600+ actuele regelingen die financiële steun of hulp in natura bieden voor individuele cliënten. Zo kun je altijd snel en handig zoeken naar een passende regeling voor jouw cliënt. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief met daarin het laatste fondsennieuws en uitgelichte thema’s. Lees hier meer over het lidmaatschap >>

Word lid voor € 47 per jaar >>

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons.