Op 4 oktober is het Dierendag. Op deze dag besteden baasjes graag extra aandacht aan hun huisdier. Zo verwennen eigenaren hun hond bijvoorbeeld met een lekkere traktatie. Helaas kunnen niet alle eigenaren hun huisdier extra in het zonnetje zetten op Dierendag. Mensen met een minimuminkomen hebben door hun kleine budget vaker moeite om in het levensonderhoud van huisdier te voorzien. Zulke situaties leveren de nodige stress op voor baasjes. Vandaar dat we in dit blog verschillende dierenhulpverleningsfaciliteiten voor minima uitlichten.
De trouwe viervoeter
Veel mensen bouwen een hechte band op met hun huisdier. Zo wordt het huisdier door sommige eigenaren als een volwaardig gezinslid gezien. Daarbij kan het hebben van een huisdier een positief effect hebben op zowel de mentale als de fysieke gezondheid van de eigenaar. Wanneer mensen een hond hebben, zullen ze namelijk vaker naar buiten gaan om een rondje te wandelen. Ook kan een huisdier eenzaamheid tegengaan, omdat baasje en huisdier een bijzondere band met elkaar opbouwen. Deze hechte band is dan ook een van de redenen dat afscheid doen van een dier voor veel mensen geen optie is, ook al hebben zij het financieel krap.
Dierenhulpverleningsfaciliteiten voor minima
Gelukkig zijn er tal van organisaties die dierenhulpverleningsfaciliteiten aanbieden voor minima. Wanneer een eigenaar niet meer de kosten voor zijn geliefde huisdier kan betalen, kunnen deze organisaties vaak een helpende hand bieden. Er bestaan verschillende vormen van hulpverlening. Zo bestaan er dierenvoedselbanken, die voedselpakketten verstrekken aan minima. Daarnaast zijn er ook dierenartsen die voor een gereduceerd tarief zorg verlenen aan een ziek huisdier. Het kan ingewikkeld zijn voor minima om de juiste organisatie voor hun situatie te vinden. Zo zijn veel dierenhulpverleningsfaciliteiten niet professioneel georganiseerd en daardoor moeilijker vindbaar voor minima. Daarbij zijn dierenvoedselbanken afhankelijk van donaties, waardoor ze niet altijd over het geschikte aanbod beschikken voor een huisdier. Door de relatieve onbekendheid van deze dierenhulpverleningsfaciliteiten hebben minima vaak geen weet van het bestaan van de verschillende regelingen.
Onze database bevat meer dan 35 regelingen die specifiek gericht zijn op ondersteuning van minima op het gebied van levensonderhoud van hun huisdier. De regelingen variëren van lokale dierenvoedselbanken tot nationale stichtingen die zich richten op het welzijn van huisdieren. We lichten hier enkelen van deze regelingen voor je uit:
Voorbeelden van dierenhulpverleningsfaciliteiten uit onze database
Dierenvoedselbank en gedragstherapie N’djoy
N’Djoy biedt hulp aan honden én aan hun baasjes, omdat het iedereen kan overkomen plots in een lastig parket te raken. N’Djoy biedt mensen met een minimuminkomen hulp door dierenvoedselpakketten te verstrekken.
Budget: hulp in de vorm van dierenvoedselpakketten.
Deadline: jaar rond
Stichting Kat in Nood
Stichting Kat in Nood is een landelijk werkende organisatie die zich inzet voor het welzijn van katten. Zij bieden onderdak aan ruim 225 katten die moeilijk- tot niet herplaatsbaar zijn. Daarnaast zetten zij zich in om het kattenoverschot in Nederland terug te dringen.
Budget: hulp in de vorm van sterilisatie van jouw kat voor een gereduceerd tarief.
Deadline: jaar rond
Stichting De Gouden Poot
De Gouden Poot helpt goedwillende baasjes om hun dieren goed te blijven verzorgen. Dit doen zij ze door een deel van de voeding voor hun rekening te nemen. Daarnaast helpt de stichting met het vervoer naar de dierenarts en het chippen en registreren van huisdieren.
Budget: hulp in de vorm van dierenvoeding, vervoer naar de dierenarts of chippen en registratie van huisdieren.
Deadline: jaar rond
Zoek je fondsen en donaties voor jouw cliënt?
De Fondsendatabase Armoede is hét hulpmiddel voor hulpverlenders in het sociaal domein! Wil jij je cliënten beter helpen en ben je op zoek naar individuele fondsen en donaties voor mensen in armoede en kwetsbare situaties? Het lidmaatschap op de database geeft je toegang tot 600+ actuele regelingen die financiële steun of hulp in natura bieden voor individuele cliënten. Zo kun je altijd snel en handig zoeken naar een passende regeling voor jouw cliënt. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief met daarin het laatste fondsennieuws en uitgelichte thema’s. Lees hier meer over het lidmaatschap >>
Word lid voor € 47 per jaar >>
Heb je vragen? Neem dan contact op met ons.