Voldoende mobiel zijn is nodig om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving. Mensen die niet over voldoende vervoersmogelijkheden beschikken kunnen moeilijker meedoen aan sociale activiteiten of zijn beperkt in het (vrijwilligers)werk dat ze kunnen doen. Daardoor vergroot het risico op sociale uitsluiting.
Daarom is het belangrijk dat juist mensen voor wie deelnemen in de maatschappij lastig is toegang hebben tot passend vervoer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een laag inkomen, ouderen, mensen met een migratie achtergrond of mensen met een beperking.
Een passende fiets aanvragen voor je cliënt
In de Fondsendatabase Armoede staan een hoop fondsen die financieel kunnen bijdragen aan reiskosten, maar ook aan de aanschaf of aanpassing van vervoersmiddelen. In deze blog lichten we vier fondsen uit die je cliënt aan een geschikte fiets kunnen helpen.
Stichting De Barmhartige Fiets
Deze stichting wil ervoor zorgen dat mensen mobiel blijven door fietsen te schenken wanneer de situatie daar om vraagt. Hierin werken ze samen met gekwalificeerde fietsbedrijven. Naast ‘gewone’ dames- en herenfietsen kunnen er ook aangepaste fietsen worden aangevraagd, zoals een rolstoelfiets of een duo-fiets.
Budget: bijdrage in de vorm van een fiets
Deadline: jaar rond
Fietsbank Lelystad
Fietsbank Lelystad houdt zich bezig met het inzamelen, opknappen en ter beschikking stellen van gebruikte fietsen aan minderbedeelde kinderen. Ieder kind in de leeftijd van 4 t/m 18 jaar wonend in Lelystad kan een fiets aanvragen.
Budget: bijdrage in de vorm van een fiets
Deadline: jaar rond
De Fietsbank Maastricht
Stichting Fietsbank Maastricht is dé vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen die in armoede leven, en geen fiets via de reguliere weg kunnen aanschaffen. Armoedebestrijding begint immers met goedkoop vervoer van en naar school of werk, aldus de organisatie. De uitgifte van fietsen gebeurt op verwijzing van onder andere stichting Leergeld of Maatschappelijkwerk.
Budget: bijdrage in de vorm van een fiets
Deadline: jaar rond
Fietsenbank Kaatsheuvel
De Fietsenbank vraagt mensen ongebruikte fietsen ter beschikking te stellen. Vrijwilligers knappen de fietsen zonodig op. Daarna worden ze uitgegeven aan cliënten van de voedselbank. Elektrische fietsen worden niet opgeknapt en rijklaar gemaakt, omdat de kosten daarvan te hoog zijn. De toewijzing van fietsen gaat via het servicepunt Welzijn, Wonen en Zorg van de gemeente Loon op Zand.
Budget: bijdrage in de vorm van een fiets
Deadline: jaar rond
Zoek je fondsen en donaties voor jouw cliënt?
De Fondsendatabase Armoede is hét hulpmiddel voor hulpverlenders in het sociaal domein! Wil jij je cliënten beter helpen en ben je op zoek naar individuele fondsen en donaties voor mensen in armoede en kwetsbare situaties? Het lidmaatschap op de database geeft je toegang tot 600+ actuele regelingen die financiële steun of hulp in natura bieden voor individuele cliënten. Zo kun je altijd snel en handig zoeken naar een passende regeling voor jouw cliënt. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief met daarin het laatste fondsennieuws en uitgelichte thema’s. Lees hier meer over het lidmaatschap >>
Word lid voor € 47 per jaar >>
Heb je vragen? Neem dan contact op met ons.