Een feestelijke kerst voor gezinnen in armoede

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de feestdagen staan weer voor de deur. Kinderen kijken vol verwachting uit naar de komst van de Kerstman. Echter, voor ruim 300.000 kinderen in Nederland is het niet zo vanzelfsprekend om kerst te vieren met een cadeautje. Simpelweg omdat zij opgroeien in armoede en het geld er niet is.

Kerst mét cadeautjes

Cadeaus krijgen met kerst is dus eigenlijk een luxe. Maar toch heeft het veel impact als een kind geen cadeautjes krijgt tijdens de feestdagen. De kinderen kunnen op school niet vertellen over hun cadeau, en zich daardoor ook niet identificeren met de groep. Het niet krijgen van kerstcadeaus zorgt voor uitsluiting. De feestdagen zijn daardoor voor sommige kinderen een moeilijke periode.

In onze database staan een tiental fondsen en initiatieven die gezinnen helpen om tóch de feestdagen te kunnen vieren met cadeautjes. Zo zorgt Stichting Stille Armen Maastricht ervoor dat honderden gezinnen jaarlijks verblijd worden met een kerstpakket. Daarnaast organiseert stichting Hoop voor Morgen jaarlijks een kerstdiner voor gezinnen in armoede.

oranje vinkje

Stichting Hoop voor Morgen

Stichting Hoop voor Morgen staat voornamelijk bekend om de voedselbank die wekelijks meer dan 650 gezinnen van een groot, vers en gevarieerd voedselpakket voorziet. Maar de stichting doet nog veel meer met een wekelijkse kinderclub, een tweewekelijkse No Budget Restaurant, en (maatschappelijke) hulp aan bezoekers. Jaarlijks worden er verschillende activiteiten georganiseerd zoals een buurtbarbecue op Koningsdag en een kerstdiner in december.

Budget: hulp in de vorm van voedselpakketten.
Deadline: niet bekend

Log in en bekijk regeling >>  

oranje vinkje

Stichting Stille Armen Maastricht

De stichting werkt thans met circa 80 vrijwilligers en de basis werd gelegd door een medewerker van de Belastingdienst die in 1932 besloot om armlastige gezinnen te voorzien van een rijkelijk gevuld kerstpakket. Meestal op 21 december bezorgen zij, uitsluitend in Maastricht, kerstpakketten aan mensen die onder de armoedegrens leven en vaak niet zichtbaar zijn voor hulpinstanties. In 2020 waren dat maar liefst 1100 dozen.

Budget: een rijkelijk gevuld kerstpakket
Deadline: onbekend

Log in en bekijk regeling >>  

Zoek je fondsen en donaties voor jouw cliënt?

De Fondsendatabase Armoede is hét hulpmiddel voor hulpverlenders in het sociaal domein! Wil jij je cliënten beter helpen en ben je op zoek naar individuele fondsen en donaties voor mensen in armoede en kwetsbare situaties? Het lidmaatschap op de database geeft je toegang tot 600+ actuele regelingen die financiële steun of hulp in natura bieden voor individuele cliënten. Zo kun je altijd snel en handig zoeken naar een passende regeling voor jouw cliënt. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief met daarin het laatste fondsennieuws en uitgelichte thema’s. Lees hier meer over het lidmaatschap >>

Word lid voor € 47 per jaar >>

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons.