Hulp bij verborgen armoede onder ouderen

Veel regelingen en fondsen zijn gericht op het ondersteunen van jongeren of jongvolwassenen in armoede. Dit terwijl maar liefst een derde van alle ouderen moeite heeft met rondkomen. Het is een kwestie die veel minder aandacht krijgt, ondanks dat verborgen armoede onder ouderen een groeiend probleem is.

Groeiende verborgen armoede onder ouderen

Onder andere door digitalisering veranderen onze economie en maatschappij in snel tempo. Deze digitalisering biedt kansen en mogelijkheden. Denk aan het gemak van online winkelen en internetbankieren. Maar de ouderenbond KBO-Brabant waarschuwt tevens voor de gevolgen ervan. Door het sluiten van bijvoorbeeld bankkantoren raken sommige senioren verdwaald in de digitale bank en komen zodoende in de problemen. Zij laten hun bankzaken uit schaamte dan versloffen. Maar er zijn ook vele ouderen die wel overweg kunnen met een computer, echter durven zij hun geldzaken vaak niet te regelen via de pc uit angst voor cybercriminaliteit. Door de sluiting van bankkantoren is de toegankelijkheid erg afgenomen. Waar men vroeger op kantoor terecht kon met vragen, moet nu alles zelf digitaal geregeld worden. Maar veel senioren weten dus niet hoe dat werkt of ze vinden het te gevaarlijk. Met als gevolg dat rekeningen niet meer of te laat worden betaald en zo langzamerhand een grote verborgen armoede ontstaat onder ouderen.

De gevolgen van grote verborgen armoede

Uit onderzoek van KBO-PCOB komt duidelijk naar voren wat de schrijnende gevolgen zijn van armoede. Eenzaamheid is daar een van. Mensen lopen er niet graag mee te koop, als zij minder te besteden hebben. Ze moeten constant wikken en wegen wat ze wel of niet kunnen kopen, waaraan ze wel of niet kunnen deelnemen. Bij senioren speelt vaak het verlies van een partner en het wegvallen van een steeds meer vertrouwde mensen om hen heen mee, die maken dat senioren eenzaam worden. Armoede zorgt er bovendien voor dat mensen medicijnen niet afhalen of een doorverwijzing naar een medisch specialist niet opvolgen omdat zij de eigen bijdrage niet kunnen betalen. Dit kan, met name voor ouderen, grote gevolgen hebben voor hun mobiliteit.

Hulp bij verborgen armoede onder ouderen: voorbeelden uit onze database

De behartiging van het welzijn van ouderen kan bestaan uit uiteenlopende diensten. Hieronder staan twee voorbeelden van stichtingen die hun hulpverlening richten op verborgen armoede onder ouderen.

oranje vinkje

Stichting Welzijn Senioren

De Stichting Welzijn Senioren vindt dat welzijn een recht is. Zeker voor senioren die zich in deze dynamische, snel veranderende samenleving vaak kwetsbaar voelen. De Stichting Welzijn Senioren wil bijdragen aan het welzijn van senioren vanaf 55 jaar die wonen in verzorging- en verpleeghuizen, hospices en andere woonsituaties in de regio Midden-Nederland. Zij doen dit door materiële steun te geven aan projecten die zijn gericht op het versterken van het fysieke, mentale en sociale welbevinden van senioren.

Budget: maximaal € 2.000,- per aanvraag
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk regeling >>  

oranje vinkje

Vereeniging Koningin Emma Fonds

De Vereeniging Koningin Emma Fonds focust haar hulp op hoogbejaarde mensen te ‘s-Gravenhage die alleen over het financiële minimum beschikken. Hun hulpverlening bestaat uit bezoeken van vrijwilligers, waarbij  financiële steun wordt verstrekt.

Budget: hulp in de vorm van menskracht en een financiële middelen
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk regeling >>  

Zoek je fondsen en donaties voor jouw cliënt?

De Fondsendatabase Armoede is hét hulpmiddel voor hulpverlenders in het sociaal domein! Wil jij je cliënten beter helpen en ben je op zoek naar individuele fondsen en donaties voor mensen in armoede en kwetsbare situaties? Het lidmaatschap op de database geeft je toegang tot 600+ actuele regelingen die financiële steun of hulp in natura bieden voor individuele cliënten. Zo kun je altijd snel en handig zoeken naar een passende regeling voor jouw cliënt. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief met daarin het laatste fondsennieuws en uitgelichte thema’s. Lees hier meer over het lidmaatschap >>

Word lid voor € 47,- per jaar >>

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons.